Bitcoinpriserna är volatila efter nyheten om Indiens förbud

Förutom överföringar och avvecklingar kan Indiens förestående kryptoförbud ha påverkat priserna.

  • Bitcoinpriserna föll från cirka 60 000 dollar till mindre än 56 000 dollar på några timmar.
  • Indiens hotande förbud mot kryptovalutor kan ha varit en faktor som påverkade priserna tidigt på måndagsmorgonen.
  • Andra faktorer är överföringar som rör Gemini-börsen och massavvecklingar av långa order.

En mängd dåliga nyheter om inflöden från börser och ett kryptoförbud i hela Indien har tydligen orsakat en nedgång i bitcoinpriserna. Marknadsdata tyder dock på att nedgången orsakades av överbelånade långa positioner.

Inkommande förbud i Indien kan påverka handeln

På söndagskvällen publicerade Reuters en intervju med en högt uppsatt regeringstjänsteman i Indien som uppgav att nationen med största sannolikhet kommer att förbjuda kryptovaluta. Det pågående lagförslaget som skulle kunna åstadkomma detta förbud kommer snart att införas i ett högerdominerat parlament.

Den indiska tjänstemannen tillade att förutom ett förbud mot handel med och brytning av kryptovalutor kommer innehav av kryptovalutor också att vara ett brott som kan bestraffas med upp till 10 års fängelse. Rapporten har återigen väckt rädsla bland kryptoinvesterare i Indien.

Indiens finansminister Nirmala Sitharaman noterade dock i en intervju på lördagen att regeringen kommer att erbjuda ett „fönster av möjligheter“ för kryptoexperiment. Hon nämnde vagt „blockchain“ och „Bitcoin“ i sin anmärkning och uttryckte osäkerhet kring ett generellt förbud.

Även om nyheten om lagen kan ha påverkat marknaden har den inte helt kvävt den indiska handeln. Bitcoin fortsätter att handlas med en premie på peer-to-peer-börser (P2P) i Indien. På LocalBitcoins är det lägsta försäljningspriset 6,6 % högre än den globala växelkursen, vilket tyder på motståndskraft bland indiska kryptoinvesterare.

Börsaktivitet kan ha påverkat priserna

En annan potentiell orsak till Bitcoins prisfall sågs i måndags. Analysföretaget CryptoQuant föreslog att den amerikanska börsen Gemini såg ett inflöde på cirka 1,12 miljarder dollar. Den händelsen kan ha påverkat Bitcoins cirkulerande utbud, och i sin tur dess marknadspris.

Andra analytiker har dock bestridit dessa påståenden. Enligt Glassnode var transaktionerna interna: Gemini överförde helt enkelt pengar mellan sina egna interna plånböcker.

Dessutom var Geminis handelsvolym under ett dygn bara 138 miljoner dollar, vilket gör det osannolikt att transaktionen var resultatet av användaraktivitet. Börsen har inte kommenterat ärendet.

Bitcoinpriserna föll från cirka 60 000 dollar till mindre än 56 000 dollar under timmarna efter de två händelserna som diskuteras ovan.

Bitcoin Long Orders har avvecklats

Utöver de två faktorer som diskuteras ovan kan marknadseufori vara en aktiv källa till prisvolatilitet.

Långa order i kryptovalutor som uppgår till 2,2 miljarder dollar har likviderats under de senaste 24 timmarna, enligt Bybt-data. Bitcoin dominerade avvecklingarna med 1,7 miljarder dollar; Ethereum följde med avvecklingar till ett värde av 212 miljoner dollar. Majoriteten av likvidationerna (900 miljoner dollar) skedde på Binance, följt av Bybt, Huobi och OKEx.

Trots nedgången verkar priserna vara på väg uppåt. Finansieringsgraden på Binance dök endast något under 0,1 % i nedgången. Även om det kan finnas ytterligare ett ben i den här tjurrusningen går BTC långsamt in i en korrigerande period.

Vid offentliggörandet handlades Bitcoin till 56 500 dollar, vilket visar tecken på en vändning från den kortsiktiga nedåtgående trenden.

Andra faktorer bidrar också till en övergripande uppåtstigande känsla: nya amerikanska stimulanscheckar är på väg, samtidigt som Tether har präglat 800 miljoner dollar av sitt stabila mynt som är knutet till den amerikanska dollarn.

Å andra sidan tycks Bitcoin förlora mark till altcoin-dominansen, vilket ökar risken för ytterligare nedgång i Bitcoins pris. Således måste kryptohandlare förbereda sig på volatilitet denna vecka.